Duurzame horloges van hout

0

Sieraden en horloges zijn tegenwoordig uitermate modegevoelig. Consumenten vragen continu naar nieuwe modellen en uitvoeringen. Tegelijkertijd is er de laatste jaren een grote vraag ontstaan naar duurzame producten die milieuvriendelijk zijn geproduceerd. Het houten horloge combineert deze twee trends uitstekend. Uiteraard kunnen deze horloges niet volledig van hout gemaakt worden. In de behuizing zit doorgaans een quartz uurwerk en het afdekglas is van krasbestendig mineraalglas. De kast en de band zijn echter gemaakt van (hard)hout. Met het dragen van een houten horloge laat je zien dat gevoel voor mode en de zorg voor het milieu prima samengaan. Daarnaast zijn houten horloges aanzienlijk lichter dan metalen uurwerken.

Welke houtsoorten worden gebruikt?

De meest gebruikte houtsoorten zijn guaiac-, esdoorn- en sandelhout. Er zijn echter ook merken die gebruik maken van bamboe!
De guaiac is in Nederland relatief onbekend. Deze boom groeit in Zuid-Amerika langs de grenzen van Argentinië, Bolivia en Paraguay. Plaatselijk wordt het hout van de guaiac ook wel ‘palo santo’ of ‘heilig hout’ genoemd. Afhankelijk van welke deel van de boom is gebruikt heeft het hout een zwarte, groene, bruine of zelfs lichtgele kleur.
Ook het uit Oceanië afkomstige sandelhout is verkrijgbaar in verschillende kleuren: groen, rood en zwart. Het hout van de esdoorn ten slotte is licht van kleur met gele tinten.

Ieder horloge is anders!

De natuurlijke tekening van het gebruikte materiaal zorgt ervoor dat geen enkel horloge gelijk is. Daarnaast zijn deze horloges leverbaar in zeer veel verschillende modellen. Van sportief tot klassiek, van vierkant tot rond en van opvallend tot neutraal.

Hoe duurzaam zijn deze horloges eigenlijk?

Ieder exemplaar wordt met de hand gemaakt. Bij de productie van deze uurwerken wordt geen gebruik gemaakt van chemische middelen. Bovendien garanderen de meeste producenten dat voor het geoogste hout nieuwe bomen worden aangeplant. Een van de producenten gaat zelfs zover dat 5% van het verkoopbedrag wordt geschonken aan Trees for the Future.

Share.

About Author

Comments are closed.