Over verlovingsringen en trouwringen

0

Nog steeds geven geliefden elkaar verlovingsringen als ze na een bepaalde tijd bij elkaar zijn, besluiten zich te gaan verloven. En dat is natuurlijk ook helemaal niet zo vreemd; een verlovingsring is immers een schitterend cadeau om te geven en te ontvangen en de liefde voor elkaar te bezegelen alvorens met elkaar in het huwelijksbootje te stappen.

Dikwijls biedt de ene partner de andere een verlovingsring aan tijdens een romantisch etentje, maar uiteraard kan iedere gelegenheid worden gekozen om de ring te geven. En veel stellen kiezen samen de verlovingsringen uit en trekken daar echt een dag voor uit om de perfecte ringen te vinden.

In Nederland en Midden-Europa schuiven we traditioneel een verlovingsring om de linkerringvinder en dragen we de trouwring om de rechter ringvinger. Veel partners dragen na de bruiloft de trouwring en de verlovingsring aan één ringvinger, en in die zin is het natuurlijk mooi als de ringen bij elkaar passen wat stijl en formaat betreft.

Soorten verlovingsringen en trouwringen

Verlovingsringen zijn er in iedere prijsklasse, van redelijk betaalbaar tot peperduur en exclusief. Je kunt uit veel materialen kiezen als je op zoek gaat naar verlovingsringen of trouwringen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruikte materiaal waarbij vaak onderscheid gemaakt wordt van twee soorten metalen:

  1. Onedele metalen (bijvoorbeeld ijzer, koper, aluminium en magnesium). Het grootste nadeel bij dit soort is de gevoeligheid voor blootstelling aan water en de lucht met corrosie/roest als gevolg. De onedele metalen worden dan ook veel minder toegepast bij ringen en dan eigenlijk alleen in de vorm van edelstaal (rvs), titanium en zirkonium;
  2. Edele metalen (zoals platina, palladium, goud en zilver) zijn beter bestand tegen corrosie of, zoals men het bij edelmetalen noemt, oxidatie en daardoor zeer geschikt voor toepassing in trouwringen en sieraden. Van alle edelmetalen is platina overigens het meest edel, het meest zeldzaam en dientengevolge het meest kostbaar.

Kies je voor goud, een redelijk zacht en eenvoudig te vervormen materiaal, dan krijg je te maken met legeringen om de ring sterker en slijtvaster te maken. Daarbij geldt dan:

  • Legering van goud, koper en zilver > Geel goud
  • Legering van goud, koper en een beetje zilver > Rood goud. Meer koper geeft een steeds rodere kleur;
  • Legering van goud en palladium > Wit goud
  • Legering van goud en aluminium > Paars goud

Daarnaast kan ook de grootte, kwaliteit en het aantal diamanten worden gekozen. Bij veel juweliers kun je zelfs geheel naar eigen smaak de ringen laten ontwerpen.

Geschiedenis en traditie van de verlovingsring

Al heel vroeger schonken de oude Grieken en Romeinen verlovingsringen aan hun partners. Daarbij gold de verlovingsring van de bruid dikwijls als voorschot op het huwelijksgeschenk. De ronde vorm van de ring staat symbool voor de eeuwigheid. Zeer toepasselijk natuurlijk, omdat je ervoor kiest om je leven bij elkaar te blijven als je gaat verloven en trouwen. Vroeger werden dikwijls blauwe briljanten zoals saffieren gekozen voor verlovingsringen, omdat toen blauw de kleur van de trouw was.

Share.

About Author

Comments are closed.